O nás

Jsme malá chovatelská stanice biewer a golddust yorkšírských teriérů. Náš název v sobě nese jméno Brixie, prvního psa v mém životě, bez kterého by to celé možná bylo úplně jinak. Druhá část, Cherry, symbolizuje dominantu našeho domu, košatou třešeň, v jejímž stínu se naše smečka v létě ráda chladí.

Naši psi jsou pro nás právoplatnými členy domácnosti – kuchyň je plná psích mističek a obývací pokoj zase pelíšků. Žijeme v rodinném domku s malou zahrádkou, která je plně k dispozici psím hrátkám.

Všechny naše chovné fenky absolvují bonitaci u rozhodčího a navíc vyšetření luxace patelly.

Při bonitaci rozhodčí posoudí, zda fenka odpovídá standardu a je schopna chovu.

Vyšetření luxace patelly není u plemene yorkšírský terierr ani u plemen biewer a golddust povinné. My jej však děláme z toho důvodu, abychom si byli jisti, že fenka nemá takový stupeň luxace, který by byl závažný a vyřadil ji z chovu. A také proto, abychom na základě vyšetření vybrali pro fenku vhodného partnera.

Pokud vás zajímá „historie naší smečky“, pokračujte ve čtení směle dál…10865950_10207192618357249_8954556635258952859_o

Příběh naší psí rodiny se začal psát v roce 2003, kdy jsem si od Ježíška vyprosila prvního pejska. Yorkšírka Brixie byla pejsek z pochybných podmínek s velkými zdravotními problémy, ale svůj boj s nemocí vždy statečně vybojovala. V roce 2007 ale musela na velkou operaci páteře, která pro ni byla velmi náročná a dlouho se nemohla vzpamatovat. Veterinář nám tehdy poradil, že by mohlo pomoci pořízení druhého pejska.

V červenci 2007 se naše rodina proto rozrostla o fenku yorkšírského teriéra Lilly. A protože Brixie stárla a Lilly si potřebovala mít s kým hrát, na podzim roku 2011 jsme si pořídili třetí yorkšírku Bettynku.

Přibližně v té době jsem objevila plemeno biewer a zamilovala jsem se. Jejich zbarvení mi doslova učarovalo a zatoužila jsem po jednom takovém miláčkovi. A tak netrvalo dlouho a po přestěhování z bytu do domečku k nám přišla Emilka.

V červnu roku 2015 ale Brixie prohrála svůj boj s nemocí. Smutek v rodině i ve smečce byl tak velký, že když jsem na webu narazila na inzerát nabízející golddust holčinku s předpokladem výstav a uhrančivým pohledem, bylo jasné, že náš další miláček bude bílo-zlatý a z Brna.

Debbie mi otevřela nový svět – na podzim jsme společně absolvovaly první výstavu, tehdy nám to ještě vůbec nešlo. Postupem času se ale zlepšujeme, jak ostatně můžete sledovat v rubrice Výstavy.

O Vánocích jsem se rozhodla pořídit Debbie kamarádku na výstavy, aby nejezdila a na výstavě nečekala tak sama. Původně jsem měla v plánu další golddust holčičku, ale nakonec mě svou osobitou povahou okouzlila biewřička Vanessy. V den, kdy jsme si pro ni jeli, hrozně sněžilo, a také se v oné chovatelské stanici narodil vrh „B“ a v něm jedna malá běloučká holčička…

Takže na výstavy už jezdíme se třemi hafíky. Pokud jste dočetli až sem, děkujeme vám za pozornost a trpělivost. Sami jsme zvědaví, jak bude náš příběh pokračovat dál…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *